Bjørn-Tore`s slekt/genealogi side

Anna Elisabeth Sverdrup

Kvinne 1801 - 1879  (77 år) • Navn Anna Elisabeth Sverdrup 
  Døpt 1801 
  Født 4 Apr 1801  Hundholmen I Kirkegrenda, Bodø, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Kvinne 
  Biografi
  • Rolf Johnsen forteller i Minner fra Hamsuns Sirilund at Anna Elisabeth ble holdt for å være si tids dyktigste kvinne i Nordland. Og i tradisjonen heter det seg at hun dreiv handelsstedet videre på fullgodt vis. Det er da heller ingen grunn til å tvile på at Anna Elisabeth hadde ei sikker hand når det gjaldt å styre den svære husholdningen, men når det gjelder forretningsdrifta, har vi rett og slett ingen sikre holdepunkter for hvordan hun fungerte. Alt 1850 hadde Kjerschow Zahl fått myndighet til å forestå virksomheten, og sjøl om Anna Elisabeth var den som hadde siste ordet. har hun neppe funnet særlig grunn til å justere kursen når det gjaldt drifta.
   Tradisjonen forteller at Anna Elisabeth brukte stå på trammen og hilse gjester med Velkommen til meg! - og at husbonden pent fikk stå bak henne. I alle fall det første er det liten grunn til å tvile på. Anna Elisabeth var datter på handelsstedet og hadde opplevd at den første mannen gjorde det til et økonomisk brennpunkt i Salten og henne sjøl til førstedame i mye av et lokalt bygdekongerike. Og det var hun som hadde innsatt Kjerschow Zahl som ny regent. Men samtidig har Anna Elisabeth uten tvil sett og visst å verdsette den nye mannen som det stortalentet av en forretningsmann han uomtvistelig var. Prisene på fiskeprodukter fortsatte å holde seg høye, og i 1860-åra kom sjølve eventyret - epoken som er blitt husket som sildtida. Zahl var sentral i det hele.
  Død 1879  Kjærringøy, Bodin, Bodø, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Person ID I345  bt slekt og aner
  Sist endret 29 Nov 2013 

  Far Christen Lorentsen Sverdrup,   f. 1771, Sund, Flakstad, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 6 Mar 1829  (Alder 58 år) 
  Mor Bolethe Chatarine Winstrup Jensdatter Dreyer,   f. 1777, Øksnes, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 10 Nov 1850, Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location  (Alder 73 år) 
  Gift 22 Sep 1797  Flakstad, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Famile ID F83  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 1 Jens Nicolai Ellingsen,   f. 25 Sep 1796, Skagstad, Steigen, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 1 Des 1849, Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location  (Alder 53 år) 
  Gift 31 Des 1822  Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Barn 
   1. Jacob Christian Sverdrup,   f. 6 Feb 1838,   d. 6 Jul 1842  (Alder 4 år)
  Sist endret 14 Okt 2008 
  Famile ID F84  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 2 Erasmus Bendicter Kjerskow Zahl,   f. 19 Jan 1826, Nordvigen Herøy, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 29 Apr 1900, Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location  (Alder 74 år) 
  Gift 1857  Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Biografi
  • La oss ta utgangspunkt i bryllupet til Anna Elisabeth og Kjerschow Zahl hausten 1857, som skal ha pågått over seks dager, og der noen forteller at det var med seks spillemenn fra Bodø. I en historie fra Sørfold heter det:
   Det var da han Zahl i Kjerringøy skulle stå brudgom, det ble spørsmål om spillemann til bryllupet og han Zahl hadde bedt han Johannes Rasmussen (fra Seljeåsen i Sørfold).
   Men ho som skulle være brur, ville ha spillemenn fra Bergen. Ho skulle være av stort folk, var det sagt. Så det passet ikke å ta noen her fra fjorden. Men han Zahl var ivrig etter å få med han Johannes. Og det endte med at de skulle få både han og to sørantil Bergen.
   Den tid de satte i gang med dansen, var det søringene som skulle ta første taket. Så ble det Johannes sin tur. Men det var som han ikke fikk rettelig sleng på fela. Folk syntes det var leit, Zahl aller mest for han hadde fått Seljåskallen dit.
   Så var det han fekk han Johannes med seg inn i ei anna stue. Der ble han traktert med sjenk, og så stakk brudgommen til han en daler attpå. Jaha. Han Johannes kom tilbake til dansestua. Og nå ble det en annen smell i fela. De som var i dette danselaget, gløtta smått bort på søringene. De ble sittende stille å stirre på Johannes. Da de hadde hørt fela hans ei stund, gikk de bort og la felene sine i skrina.
   (Gjengitt etter Nilmar Storli, Kjerringøya)
  Sist endret 14 Okt 2008 
  Famile ID F85  Gruppeskjema  |  FamiliediagramSidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.1, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Bjørn-Tore Olsen.