Bjørn-Tore`s slekt/genealogi side

Erasmus Bendicter Kjerskow Zahl

Mann 1826 - 1900  (74 år)



  • Navn Erasmus Bendicter Kjerskow Zahl 
    Født 19 Jan 1826  Nordvigen Herøy, Nordland Find all individuals with events at this location 
    Døpt 15 Mai 1826  Herøy, Nordland Find all individuals with events at this location 
    Kjønn Mann 
    Biografi
    • Erasmus Bendicter Kjerskow Zahl,
      er den handelsmannen som var på Sirilund på Kjerringøya og som er modellen til Hamsuns Mack i filmen om Benoni og Rosa.
      "Kongen av Kjerringøy" - Kjerschow Zahl (1826-1900). Sønnen på handelsstedet i Nordvika i Herøy ble gjennom ekteskapet 1857 med Anna Elisabeth Ellingsen handelsmann i Kjerringøya og eier av Kjerringøygården og det svære jordegodset ellers som særlig første mannen til Anna Elisabeth hadde kjøpt opp. Gjennom flere tiår var hån Zahl en av de ledende skikkelsene i næringslivet i Nord-Norge og blant de rikeste menn i landsdelen. Han var en ener innafor den tradisjonelle fiskeomsetningen og en betydelig aktør som penge-utlåner. IKjerringøy blir Zahl det nærmeste vi kommer en moderne bygdekonge, og han fikk blant annet utvir?ket at bygda 1887 ble eget prestegjeld. Særlig fra midten av 1880-åra av fikk fiskerinæringa konjunkturene mot seg, og både det og uheldige investeringer i dampskip og gruvedrift gjorde at Zahl mistet mye av formuen sin. Men han etterlot seg like fullt svært betydelige verdier.
      Det ser ut til å ha vært en form for ambivalens i forholdet mellom Zahl og bygdefolket i Kjerringøy. Da det i 1890-åra ble mindre med kontanter på handelsstedet, kunne gjeld bli drevet inn med hard hand - også i tilfeller der folk mente de hadde arbeidet for det de stod til rest med i boka. Samtidig bestemte Zahl i testamentet sitt at penger småkårsfolk skyldte ham, skyldte drives inn med al lempe. Og det står fast at han testamenterte 40 000 kroner til et legat der rentene skulle komme de fattige i Kjerringøy til gode. Både de skriftlige kildene og den muntlige tradisjonen peker ellers mot at Zahl på sitt vis var knyttet til lokalsamfunnet og kunne verd?sette kvaliteter hos folk flest. Edevart Andersso' i Åsvika i Fjær var den eneste som hadde våget å si imot Zahl, skal handelsmannen sjøl ha fortalt. Da Kjerschow Zahl 13. april 1893 skreiv testamentet sitt, var husmannen i Åsvika den ene av de to som ble tilkalt for å bevitne dokumentet.
    Død 29 Apr 1900  Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location 
    Person ID I350  bt slekt og aner
    Sist endret 29 Nov 2013 

    Far Hans Hansen Zahl,   f. 1774, Nordvigen Herøy, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 18 Okt 1835, Nordvigen Herøy, Nordland Find all individuals with events at this location  (Alder 61 år) 
    Mor Anne Sofie Budde,   f. 1793, Flakstad, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. Ja, ukjent dato 
    Gift 1815 
    Famile ID F86  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Anna Elisabeth Sverdrup,   f. 4 Apr 1801, Hundholmen I Kirkegrenda, Bodø, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 1879, Kjærringøy, Bodin, Bodø, Nordland Find all individuals with events at this location  (Alder 77 år) 
    Gift 1857  Kjærringøy, Nordland Find all individuals with events at this location 
    Biografi
    • La oss ta utgangspunkt i bryllupet til Anna Elisabeth og Kjerschow Zahl hausten 1857, som skal ha pågått over seks dager, og der noen forteller at det var med seks spillemenn fra Bodø. I en historie fra Sørfold heter det:
      Det var da han Zahl i Kjerringøy skulle stå brudgom, det ble spørsmål om spillemann til bryllupet og han Zahl hadde bedt han Johannes Rasmussen (fra Seljeåsen i Sørfold).
      Men ho som skulle være brur, ville ha spillemenn fra Bergen. Ho skulle være av stort folk, var det sagt. Så det passet ikke å ta noen her fra fjorden. Men han Zahl var ivrig etter å få med han Johannes. Og det endte med at de skulle få både han og to sørantil Bergen.
      Den tid de satte i gang med dansen, var det søringene som skulle ta første taket. Så ble det Johannes sin tur. Men det var som han ikke fikk rettelig sleng på fela. Folk syntes det var leit, Zahl aller mest for han hadde fått Seljåskallen dit.
      Så var det han fekk han Johannes med seg inn i ei anna stue. Der ble han traktert med sjenk, og så stakk brudgommen til han en daler attpå. Jaha. Han Johannes kom tilbake til dansestua. Og nå ble det en annen smell i fela. De som var i dette danselaget, gløtta smått bort på søringene. De ble sittende stille å stirre på Johannes. Da de hadde hørt fela hans ei stund, gikk de bort og la felene sine i skrina.
      (Gjengitt etter Nilmar Storli, Kjerringøya)
    Sist endret 14 Okt 2008 
    Famile ID F85  Gruppeskjema  |  Familiediagram



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.1, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Bjørn-Tore Olsen.